Béldaganatszűrés PDF Print E-mail
There are no translations available.

Enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt)

A béldaganatszűrés új lehetősége. Először 2004-ben, Németországban vezették be az eljárást. Magyarországon 2008-tól érhető el. Székletvizsgálatról van szó.
A vizsgálat elvi alapja az, hogy a daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől, és ennek egyik jele az, hogy nagy mennyiségben termelnek egy tumor M2-PK nevű enzimet. Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából, és az kiürül a széklettel. A székletből egy immunológiai eljárással ezt az enzimet mutatjuk ki.

Az Enzimes béldaganatszűrés érzékenysége kiváló. 100 daganatos betegből átlagosan 85 személy tesztje bizonyul pozitívnak. A béldaganatok lassú kialakulása miatt érdemes az Enzimes béldaganatszűrést évente megismételni. Az ismételt vizsgálatokkal a biztonság egyre növelhető.

Mikor nem végezhető el az Enzimes béldagantszűrés?

Hasmenéses széklet nem alkalmas vizsgálatra.

A belek gyulladásos betegségei, például colitis ulcerosa, Crohn betegség vagy bármilyen más hasmenéses betegség esetén a teszt pozitív eredményt adhat. Tehát ilyen betegségek fennállása esetén elvégzését nem ajánljuk, mert felesleges.

Az étrend, a széklet esetleges vér tartalma nem befolyásolja a mérés eredményét.

Teendők pozitív lelet esetén

Ebben az esetben jelentős esélye van annak, hogy a vizsgált személyben jóindulatú, vagy – kisebb valószínűséggel – rosszindulatú béldaganat van jelen. A jóindulatú daganatokat (polipokat) is diagnosztizálni kell, mert legtöbbször ezek válnak évek alatt rákos daganattá. A pozitív lelettel mindenképpen szükséges a háziorvost, kezelőorvost felkeresni. Ebben az esetben vastagbéltükrözés vizsgálat szükséges.